Kristiansand

mekteb2018bannerfoto2

Lejla Maksumic i Aker SolutionsNorsk-bosniske Lejla Maksumic (26) utdannet seg som reiselivskonsulent, men har ikke jobbet én eneste dag som nettopp det. Nå klatrer hun i oljebransjen.

Maksumic jobber i dag som prosjektkoordinator i det multinasjonale selskapet Aker Solutions, som har rundt 20 000 ansatte i 26 land.

- Jeg datt liksom litt oppi denne bedriften via venner,  og har dermed ikke hatt noe behov for den utdannelsen jeg tok, forteller 26-åringen.

Som prosjektkoordinator jobber Maksumic idag blant annet med reparering av rigger, overhaling, salg og prosjekter. Da hun først kom til Aker Solutions for fire år siden, startet hun som assistent. Deretter har det stort sett bare gått en vei; oppover.

-  Det er en bedrift som hele tiden fremmer sine, og alt tilrettelegges for de ansatte her.  Søker du å utvikle deg, så er det definitivt utviklingspotensiale, mener hun.

Småbarnsmor med ambisjoner

Men karriereklatringen har ikke bare vært enkel. Maksumic ble tidlig mamma, og valgte å utdanne seg som reiselivskonsulent for å ha mulighet til å være tilstede for barnet. 

- Jeg har nok alltid visst at det jeg driver med nå egentlig var det jeg ville jobbe med.  Jeg har vært en av mødrene som har lest hele natten, og vugget samtidig. Det er ikke noe jeg vil anbefale alle, for det er hardt og går utover mye. Jeg er vel kanskje en av de få jeg vet om som har fått til en karriere ved siden av å være småbarnsmamma, men alt handler om prioriteringer, påpeker hun.

Maksumic er generelt sett en kvinne med mange jern i ilden. I tillegg til jobben som prosjektkoordinator har hun også et brennende engasjement for å fremme hjemlandet Bosnia. Hun har også involvert seg i frivillig arbeid i blant annet UNICEF og Planfadder. 

- Mitt engasjementet for Bosnia handler nok litt om at jeg ser at Norge er et rikt land som har mye bra, som Bosnia ikke har. Bosnia sliter fortsatt med ettervirkningene av krig, og det er et land som er herjet av mye urettferdighet og som trenger ambassadører som kan hjelpe, forklarer Maksumic.

Tro på jobb

Maksumic har i tillegg til alle sine engasjement også funnet tid til religion. Hun er muslim, og kan takket være bedriften hun jobber i også praktisere troen på arbeidsplassen.

- Vi er noen muslimer som jobber i avdelingen her i sør, og bestemte oss for og ta kontakt med personalsjefene i bedriften, for å forhøre oss om mulighetene til å låne et rom hvor vi kunne utøve bønn. Og så fantastisk som denne bedriften er, var det selvfølgelig ikke noe problem. I løpet av få dager fikk vi det som egentlig er et stillerom for alle, men som hovedsakelig brukes som bønnerom, og vi har bare blitt møtt med positive tilbakemeldinger på dette, forklarer Maksumic.

26-åringen ønsker å fremme islam på en positiv måte, og er spesielt opptatt av å få muslimske kvinner ut i arbeidslivet. 

- For meg er det viktig å fremme religionen min på en positiv måte. Vi må forsøke å vri oss litt unna det negative bildet media har skapt av islam og muslimer i nyhetsbildet, for det er generelt sett ikke et riktig bilde, påpeker hun.